Menu Luk

Græskar

Mange af de græskar, du finder her på shoppen fungerer i én eller anden grad som lygte, enten med LED-lys eller til at du selv kan sætte et fyrfadslys i.
Græskarret sætter den helt rette stemning til Halloween, og det er da nærmest utænkeligt at fejrer den højtid uden. Byd højtiden velkommen og placér et stort eller græskar med lys ude ved din hoveddør eller ved indkørslen. På denne måde signalerer dug også, at børn er velkomne til at blive forskræmt eller forkælet med slik – måske endda begge dele.

Halloweens frontfigur

Når datoen nærmer sig den 31. oktober, så bør du være klar til en kærkommen familieaktivitet, hvor der skal udhules og udskæres flotte græskarhoveder. Magter du ikke den del af traditionen, så finder du mange forskellige græskarlygter, du blot skal putte lys i. Det smarte ved disse græskar er, at de kan bruges år efterår.

I Danmark har vi fejret Allehelgensaften i mange århundrede. Her fejrede man sommerens afslutning, med en slags høstfest. Her tændte man lygter og larmede i gaderne for at holde genfærd, hekse og mørke kræfter væk. I bondesamfundet lavede man til dette formål benyttede man enten kålrabi eller sukkerroer.

Samme traditionen gør sig gældende i den amerikanske halloween-højtid, hvor lanterner blot, er lavet ud af eller blot forestiller et orange græskarhoved.

Fra myte til dekoration

Myten om den irske drukkenbolt Jack, der ikke just var blandt jordens bedste børn, menes at ligge til grund for græskarlygte skikken. Da Jack afgik ved døden havde han opført sig så slemt, at han ikke kunne blive lukket ind i himlen. Man ville heller ikke have ham i helvede, da Jack ind til flere gange havde snydt Fanden selv.

Jack endte var derfor dømt til at vandre hinsides mellem himmel og helvede. Ifølge sagnet fik Jack en lille glød af helvedes ild med sig til at lyse for sig. Jack fandt en roe, gnavede af og udhulede, hvorefter han placerede gløden heri. Nu går Jack stadig rundt med sin roe-lygte og leder efter sit evige hvilested.

Spis dit græskar

I mange lande og kulturer indgår græskar helt naturligt i hverdagens måltider. Især i Australien er de vilde med alle typer af græskar. Her indgår de i retter, hvor de ovnbages, syltes eller som hovedingrediens i supper eller desserter.

De store orange af slagsen (med navnet Cucurbita pepo) som man udhuler til Halloween, kan du også sagtens spise. Så når I har skrabet al indmaden fra græskaret ud, så benyt det gerne til enten en tærte eller supper. Kerner kan du med fordel riste af og tilføje lidt salt, så kan du snack´e græskarkerne til en god film.

Meget andet (u)hyggelig pynt

Vi elsker Halloween hos Juleeventy.com. Vi fører derfor også skræmmende pynt og artikler til årets mest uhyggelige aften. Du finder ikke kun græskar i mange afskygninger, men og skeletter, hekse og meget andet.

Har du mod på at bygge din helt egen lille hjemsøgte landsby, så fører vi de flotte, håndmalede figurer og huse fra Lemax og deres serie af Spooky Town.